Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Με ποια κριτήρια;


Υπάρχει ένα θέμα με την ιστοσελίδα της ΙΣΚΡΑ. Εξηγούμαστε αμέσως, γιατί δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά μιας ιστοσελίδας γνώμης με συγκεκριμένη κατεύθυνση και συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Είναι μια θέση αρχής την οποία, τουλάχιστον εμείς, την τηρούμε παρά το γεγονός ότι έχουμε γίνει στόχος ανοίκειων, για να μην πούμε ανήθικων, επιθέσεων με πολύ αποκαλυπτικά - για το ήθος των συγγραφέων τους, άρθρα και σχόλια.

Ποιο είναι το θέμα;

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει αναδημοσιεύει ορισμένες από τις παρεμβάσεις μελών ή και γνωστών στελεχών του ΚΚΕ, που αφορούν στον προσυνεδριακό διάλογο, με τρόπο επιλεκτικό.

Κάποια στιγμή σταμάτησε να αναδημοσιεύει.

Υποθέσαμε ότι μάλλον θα κατάλαβαν οι διαχειριστές της ΙΣΚΡΑ ότι η επιλεκτική αναφορά σε ορισμένα άρθρα δεν συνάδει με την τήρηση της δεοντολογίας για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των αναγνωστών της. Τουλάχιστον θα έπρεπε να εξηγήσει, κυρίως στους δικούς της αναγνώστες, με ποια κριτήρια αναδημοσιεύει τη μία και δεν αναδημοσιεύει την άλλη παρέμβαση. Δεν το έκανε.

Κατά τη γνώμη μας η ΙΣΚΡΑ είχε μία και μοναδική επιλογή. Να δημοσιεύει όλες τις παρεμβάσεις, ασχολίαστες, γιατί η προσυνεδριακή διαδικασία συζήτησης αφορά ένα κόμμα που εκθέτει τις θέσεις του για να καταλήξει στις κεντρικές του προγραμματικές αποφάσεις στο επικείμενο συνέδριό του.

Από εκεί και μετά η ΙΣΚΡΑ είχε και έχει το αναφαίρετο δικαίωμα είτε η ίδια είτε άλλοι σχολιαστές της να τοποθετηθούν, με δική τους ευθύνη, πάνω στις παρεμβάσεις του προσυνεδριακού δημόσιου διαλόγου, να εκφράσουν την όποια γνώμη τους και ενδεχομένως και την προτίμησή τους.

Αυτή η επιλογή θα έδινε τη δυνατότητα στην ΙΣΚΡΑ να παρέμβει ανοιχτά στον προσυνεδριακό δημόσιο διάλογο, να πει και τη δική της γνώμη, να μαθαίνουν όλοι τις θέσεις της, να μην προκαλεί σύγχυση και ερωτηματικά σε σχέση με τα κριτήρια που χρησιμοποιεί και τους στόχους που επιδιώκει με την αναδημοσίευση ορισμένων παρεμβάσεων, που είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχει εξασφαλίσει και την ανάλογη συγκατάθεση.

Όλα αυτά γράφονται για να γίνει κατανοητό ότι το ΚΚΕ και ο χώρος που εκφράζει η ΙΣΚΡΑ - στο πλαίσιο του κομματικού χώρου που ανήκει, δεν είναι δύο συγγενικοί χώροι που τροφοδοτούνται μεταξύ τους με οποιονδήποτε τρόπο. Με την έννοια αυτή πρέπει να γίνει απλώς σεβαστό το δικαίωμα των μελών του ΚΚΕ να εκφράσουν την άποψή τους γύρω από μια προγραμματική πρόταση που κατέθεσε η ηγεσία του Κόμματος.

Επομένως δεν πρόκειται, κατ’ αρχήν, για μια διαπάλη υπέρ ή κατά της ηγεσίας του Κόμματος, μια και η αντιπαράθεση στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο γύρω από το Πρόγραμμα του Κόμματος είναι παραπάνω από εμφανής. Πρόκειται για μια διαπάλη γύρω από το Πρόγραμμα του Κόμματος. Το τι θα κάνουν τα μέλη του ΚΚΕ με την ηγεσία του Κόμματος, το πώς θα σταθούν απέναντί της είναι αποκλειστικά δική τους ευθύνη.

Αν η ΙΣΚΡΑ για λόγους δικούς της, είτε χώρου είτε πολιτικής της επιλογής, δεν ήθελε να αναδημοσιεύσει ολόκληρο τον προσυνεδριακό διάλογο, τότε δεν έπρεπε να αναδημοσιεύει ούτε και κατ’ επιλογήν παρεμβάσεις. Θα διατηρούσε ακέραιο το δικαίωμά της να παρεμβαίνει με τις δικές της απόψεις, τις δικές της κρίσεις και των σχολιαστών της.

Μένουμε σε αυτά, γιατί, και εδώ θα είμαστε ρητοί και πολύ λιτοί, σε μια εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολέσει τα όποια ριζοσπαστικά του χαρακτηριστικά και δεν μπορεί να παίξει το ρόλο μιας πραγματικής εναλλακτικής λύσης για τους εργαζόμενους και την πατρίδα μας με τους στρατηγικούς του προσανατολισμούς που έχει υιοθετήσει, ρόλοι «αριστερού συλλέκτη» δεν αρμόζουν. Η ΙΣΚΡΑ οφείλει να ξεκαθαρίσει πρώτα τους δικούς της λογαριασμούς με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για την εργατική τάξη της χώρας μας, για τον εργαζόμενο λαό γενικότερα, για την ίδια την ελληνική κοινωνία και την πατρίδα μας αλλά και για τα μέλη του και τον κόσμο του. Και αυτό το γεγονός πρέπει να το παίρνουν υπόψη τους όλοι στο πως καθορίζουν την πολιτική τους στάση απέναντί του.

Πάντως από την πλευρά μας θέλουμε να τονίσουμε ότι το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, βρίσκεται στην κορύφωση μιας σημαντικής προσυνεδριακής διαδικασίας, στην οποία ούτε εμείς, ως «Νέα Σπορά», θελήσαμε να «εμπλακούμε» με απόψεις και κρίσεις ως προς το περιεχόμενό της. Πολύ περισσότερο δεν θελήσαμε να στήσουμε παράλληλους διαλόγους.

Φυσικά με το τέλος της διαδικασίας του προσυνεδριακού διαλόγου και η «Νέα Σπορά» θα εκφράσει υπεύθυνα τις απόψεις της γύρω από τα θέματα που απασχόλησαν αυτόν το συγκεκριμένο προσυνεδριακό διάλογο, στο πλαίσιο μιας πολιτικής συγκυρίας που τροφοδοτεί συνεχώς τους προβληματισμούς και δοκιμάζει τις πολιτικές επιλογές όλων των πολιτικών χώρων. 

ΝΕΑ ΣΠΟΡΑ